diumenge, 28 de desembre del 2014

"El ressò de les muntanyes", Khaled Hosseini

El ressò, publicat en català per Edicions 62
Sis anys després de la seva obra Mil sols esplèndids, Khaled Hosseini ens obsequia amb El ressò de les muntanyes, una novel·la dura, realista, íntima i fresca. Un text imprescindible per a tots aquells que ja es van deixar seduir per la Mariam i la Laila, les torturades protagonistes dels Sols esplèndids. Aquest nou títol, que Hosseini publicava al 2013, transcorre en diferents parts del món: Afghanistan, França, Grècia i els Estats Units, on fan les seves vides els protagonistes d'una història que comença a la petita vila afganesa de Shadbagh la tardor de 1952. A partir d'aquell moment, a partir d'un fet que canviarà definitivament les vides dels germans Abdullah i Pari, Hosseini ens apropa a tot el succeeix en el llarg recorregut vital dels personatges principals de la novel·la. Persones que conflueixen en un moment determinat de les seves existències, que després se separen, viuen independentment els uns dels altres i que poden tornar a confluir passats molts anys. És en aquest recorregut que l'autor ens dibuixa escenaris radicalment diferents; el Kabul dels taliban, el París de la gauche divine o la pau mediterrània de l'illa grega de Tinos.

Novel·la dura. El ressò és la crònica de moltes tragèdies; de les vides dures de personatges com la Nila i en Suleiman Wahdati; de la Thalia o dels ja esmentats Abdullah i Pari. Hosseini relata; no cal que tiri de cap recurs estilístic que afegeixi més dosis de dramatisme al que ja anem descobrint pàgina rere pàgina en les diferents trames. Drames quotidians que la vida obliga a pair: una mare depressiva i autodestructiva, separacions familiars, complexos de superioritat i d'inferioritat; decrepitud, malatia, repressions sexuals, greus errors del passat... Novel·la realista. Hosseini té la virtud de fotografiar l'entorn en què transcorren les trames dels personatges principals. El text ens permet evocar de manera nítida escenaris tan diferents com el caos de Kabul i el glamour de París. A El ressò, l'autor transporta amb mestria la nostra ment de la refinada sofistificació del París dels 60 al Kabul semidestruït posterior al règim del terror que van imposar els taliban, fent parada a Tinos, emmarcada pel blau del mar Mediterrani, el blanc de les casetes amb façana recoberta de cal i la pau d'una illa on el temps sembla haver trobat el seu lloc favorit per reposar.

Novel·la íntima. Primera persona, frases curtes; personatges que despullen els seus sentiments davant les misèries de la vida. El buit resignat en l'ànima de la Pari, el buit histriònic en l'ànima de la Nila, el buit compensat i feliç en l'ànima d'en Suleiman. El buit decrèpit al cervell de l'Abdullah. El lector s'apopa a personatges, a persones amb qui un es pot creuar qualsevol dia pel carrer, en una festa, en una oficina, en un gimnàs. Novel·la fresca. Khaled Hossieini navega entre ciutats i continents; entre tempos diferents que transcorren a cavall entre dos segles. Aquest canvi d'èpoques i d'escenaris, lluny de fer ferragosa la lectura, l'enriqueix i li aporta una dosi de frescura que es complementa amb els contrastos tan bruscos entre llocs i èpoques; els dramàtics contrastos entre l'ambient liberal de l'Afghanistan dels 50 i la violència social que hi van imposar els ortodoxos religiosos cinc dècades més tard. Tot plegat fa d'El ressò de les muntanyes una lectura obligada per als lectors que busquen històries de persones, hitòries de sentiments; amants dels detalls i les evocacions però sense floritures ferragoses; al contrari: fetes de manera senzilla, clara, directa i elegant.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada