divendres, 23 de maig del 2014

"El país del núvol blanc", Sarah Lark

Edicions B ha publicat la novel·la
al nostre país
"El país del núvol blanc" és el primer títol de la trilogia que l'escriptora alemanya Sarah Lark va ambientar a la Nova Zelanda de la colonització britànica, al segle XIX. La història arrenca amb la presentació de les 2 protagonistes de la història, Gwyneira Silkham i Helen Davenport; dues dones britàniques que marxen als antípodes del seu món per iniciar una nova vida al costat dels seus futurs esposos, a qui ni tan sols coneixen. Quan posen els peus a Nova Zelanda començaran tot un seguit de vivències marcades per la tragèdia, els mals tràngols, la por, la supervivència, la lluita i, en comptades ocasions, la felicitat. Ni l'una ni l'altra no ho tindran fàcil; començant perquè les seves famílies polítiques estan violentament enfrontades i mantenir la seva amistat els resultarà d'allò més difícil.

Es tracta d'una novel·la que barreja diferents ingredients que acostumen a ser sinònim d'èxit: ambientació històrica, rivalitats, violència, passió, sexe i poder. Pel fet de trobar-nos aquí ambientats a Nova Zelanda, a la llista cal incloure també un altre element: el misteri que envolta el món dels maorís, la població aborígen del que aleshores encara era una colònia del totpoderós Imperi Britànic. Un dels punts més favorables de l'obra és que Sarah Lark despulla sense complexos la doble cara de la vella societat aristocràtica anglesa; i correctament anomenada 'anglesa' perquè els colons pretenien reproduir en qualsevol part del món els esquemes pels quals es regia la seva Mare Pàtria. Diners, poder i educació del més alt nivell però també misèria moral, aquella que determinava accions i decisions. És des d'aquest punt de vista que la rica Gwynneira i la humil Helen són víctimes; víctimes del masclisme i d'una societat patriarcal que les rellega a pur objecte decoratiu i a màquines de fabricar hereus. Amb les seves accions, les protagonistes de la novel·la vetllen per aconseguir la seva superviviència i per trobar el lloc més còmode, dins la incomoditat, en aquell món repressiu.

En les gairebé 750 pàgines d'aquesta primera entrega de la trilogia, Sarah Lark probablement es recrea amb massa detalls innecessaris, cosa que en cap cas fa ferragosa la lectura del seu text. Al contrari, "El país del núvol blanc" entra fàcilment i flueix pàgina rere pàgina. Lark va fer una interessant tasca de recerca prèvia, i no tan sols sobre la geografia de l'illa del Sud neozelandesa, que va conèixer gràcies a la seva etapa com a guia turística, feina que va tenir el privilegi d'exercir en aquell país. L'autora demostra un ampli coneixement de qüestions relatives a la cria d'ovelles, cavalls i gossos de pastor. Lark no s'ha cansat mai de repetir que és una veterinària frustrada. En definitiva, una lectura molt recomanable; entretinguda i que sense cap mena de dubte, t'atrapa.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada