dimarts, 2 de juliol del 2013

"Tiempos de arena"; Inma Chacón

Finalista en la darrera edició del Planeta 2011, "Tiempo de arena" és la setena incursió de l'extremenya Inma Chacón en el món de la literatura des del seu debut en aquest camp al 2005. Doctora en Ciències de la Comunicació i professora de Documentació a la universitat Rey Juan Carlos I de Madrid, Inma Chacón col·labora habitualment amb El Periódico de Extremadura i és germana bessona de la poetessa Dulce Chacón, desapareguda al 2003.

"Tiempo de arena" narra la història de la lluita entre una ambició desmesurada i la defensa de la dignitat i l'afirmació personal feta des de la feminitat de tres de les proagonistes. Mariana, marquesa de Sotoñal, és capaç de tot; capaç fins i tot de comerciar amb el futur de la seva filla, a qui té anul·lada des de la infantesa. Al seu davant, oposant-se a totes i cadascuna de les seves manipulacions, les seves germanes Esclaramunda i Alejandra, exemple de dones lluitadores a qui no els importa trencar esquemes socials i plantar cara en la societat masclista de l'Espanya de 1910. 

La família, emigrada de les Filipines acabades d'independitzar, s'estableix a Toledo, on Mariana acaba heretant el títol de marquesa. La responsabilitat familiar la fa actuar amb mà de ferro, absolutament inquebrantable, mentre Munda busca el seu lloc en la vida desafiant les hermèticament tancades concepcions morals de Mariana i el seu màxim aliat, don Ramón; un ambiciós capellà que aspira a promocionar-se per aconseguir el càrrec de bisbe auxiliar de la diòcesi.
Tiempo de arena va ser finalista del
Premi Planeta 2011



Inma Chacón demostra al llarg de la novel·la el domini de la tècnica narrativa; una història que teixeix amb constants salts temporals però que en cap cas no dificulten ni la lectura ni la comprensió de la trama; al contrari: l'autora a poc a poc ens va desvetllant noves dades que clarifiquen uns fets que arrenquen a la primera pàgina del llibre amb molt de misteri. Chacón, a més, recrea fàcilment aquells temps foscos per a les dones, el despertar de la consciència de gènere d'algunes d'elles i les dures restriccions de classe a què estaven sotmesos els pocs que podien viure sense neguit econòmic, tot i que amb l'angoixa de no poder fer segons què per marcar diferències amb la resta de la societat. Entretinguda novel·la amb embolic familiar inclòs per gaudir, a més, d'una excel·lent redacció.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada