dilluns, 20 d’agost del 2012

"El imperio eres tú"; Javier Moro

L'acció de l'obra transcorre principalment en el
Rio de Janeiro colonial
Premi Planeta 2011, "El imperio eres tú" novel·la un dels períodes més apassionants de la història de Portugal: la fugida de Lisboa de la cort reial, al 1807, a causa de la invasió napoeònica de la Península. Fugida i posterior establiment a Rio de Janeiro, convertida de facto en l'autèntica capital portuguesa fins al 1821, moment en què els monarques tornen a Europa, abandonant un exili convuls. Era el primer cop que un rei europeu trepitjava les seves colònies americanes; l'únic cop a la història que una ciutat ameriacana ha esdevingut seu d'una Cort europea. Aquesta és una temàtica sobre la qual hi ha centenars de pàgines escrites en portuguès; novel·les i biografies que s'han centrat en les persones de diferents membres de la Corona dels Bragança; majoritàriament el rei João VI, la seva esposa Carlota (la famosa infanta Carlota, a qui Barcelona dedicà un carrer) i el seu fill Pedro IV, primer emperador del Brasil independent.

Javier Moro, madrileny de 57 anys, va estudiar Història i Antropologia, ha col·laborat en diferents projectes televisius i cinematogràfics i ha viatjat arreu del món, arribant a viure amb una comunitat d'esquimals al Canadà i amb els yanomami de l'Amazònia. Per escriure la seva novel·la, setè dels títols que l'autor ha publicat fins ara des de 1992, Moro va haver de fer un important treball de documentació sobre la vida dels seus protagonistes, els fets polítics que van marcar en tot moment la seva estada al Brasil colonial i fins i tot a Europa, i l'evolució social i urbanística del Rio de Janeiro que emmarca l'acció de la novel·la. Una gran quantitat de dades i d'imatges de fons que Moro sap combinar a la perfecció.

L'obra està redactada en un estil no excessivament literari, de manera que el lector de vegades té la sensació que està llegint un llibre d'història novel·lat, més que no pas una novel·la històrica. Això, però, no li resta atractiu: la història dels protagonistes és passionant i apassionada. Pedro IV, obligat a renunciar a l'amor de la seva joventut perquè es tractava d'una 'simple' ballarina francesa. Un infidel consumat que amargà l'existència de la seva esposa, Leopoldina d'Àustria; culta, enamorada de l'amor però víctima del seu propi somni. Carlota, obsessionada per l'ambició del poder; instigadora de nombroses conspiracions contra el seu marit, rei feble que no va tenir més remei que actuar quan els esdeveniments se li escapolien de les mans. En definitiva, un text treballat, dens però força entretingut; molt recomanable per als amants de la novel·la històrica.




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada