dilluns, 13 d’agost del 2012

"Cañas y barro", Vicente Blasco Ibáñez

Portada de la novel·la, que no ha deixat de
reeditar-se des de la seva publicació



Publicada al 1902, "Cañas y barro" forma part del cicle valencià de Vicente Blasco Ibáñez; és a dir, l'etapa de la seva activitat literària en què l'autor va retratar la vida i la societat valencianes del seu temps. Es tracta, doncs, d'una novel·la costumista en què Blasco ens apropa el món del Palmar, un petit veïnat de la capital valenciana al peu de l'Albufera que vivia de la pesca i el cultiu de l'arròs.

Escrita en castellà però amb presència d'algunes paraules en valencià, la novel·la relata la relació clandestina que mantenen Tonet i Neleta. Tot i que en podria ser la filla per edat, Neleta és l'esposa de Cañamèl, ric propietari de la fonda del poble amb qui es casa únicament per interès. El comportament dels joves no deixa indiferent la resta de personatges que els acompanyen al llarg de tota la novel·la; des del pare i l'avi de Tonet i la noia que treballa per a ells des de petita a casa, fins a Cañamèl i la germana de la seva primera esposa, ja morta, que lluita sense desmai per posar en evidència l'adulteri amb la idea d'apartar Neleta de la fortuna del cunyat.

"Cañas y barro" és una tragèdia contínua; una tragèdia que s'intueix fins i tot en els moments que els protagonistes es troben  junts i en públic, dissimulant, rodejats d'altres persones a la fonda de Cañamèl. Hi ha altres passatges de la novel·la que supuren aquest neguit permanent. En tota la novel·la, no hi ha moments de respir. La tensió presideix els vincles que s'estableixen entre gairebé tots els seus personatges i el destí d'algun d'ells, com ara Sangonera, l'amic inseparable de Tonet, que acaba sent víctima d'una indigestió.

Blasco Ibáñez optà per l'estil indirecte de narració; és a dir, els diàlegs estan integrats en ella. La lectura flueix fàcilment, empesa per la intriga i la permanent presència del dubte sobre el futur dels personatges. Una de les particularitats de l'obra rau en el fet que el protagonista de la novel·la és el món dels menestrals. La burgesia i la classe política hi apareixen però en un segon terme, a diferència, per exemple, d'"Entre naranjos", que Blasco havia escrit al 1900 i on els protagonistes són els membres d'una prominent família d'industrials i polítics locals. A "Cañas y barro", Cañamèl és un home ric, un usurer que a tot el Palmar li interessa tenir com a amic, però l'home no deixa de ser un treballador més que ha d'estar cada dia rere el taulell de la seva fonda, hores i hores, i fins al moment que s'agreuja la seva malaltia.

 Vicente Blasco Ibáñez, escriptor, periodista i polític nascut a València al 1867, va retratar la societat local del seu temps en altres novel·les, com ara "Entre naranjos" (esmentada anteriorment) i "La barraca", que com "Cañas y barro" va tenir la seva versió televisiva als anys 70.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada