dissabte, 7 de març del 2015

"Milena o el fémur más bello del mundo", Jorge Zepeda Patterson

Portada de la novel·la
Premi Planeta 2014, Milena o el fémur más bello del mundo narra la història d'una jove croata que va ser captada per les xarxes internacionals de prostitució als 16 anys. L'autor de l'obra, el mexicà Jorge Zepeda Patterson, col·loca el lector en 2 temps diferents. Partint sempre del present, en què Milena fuig dels captors que l'han obligat a prostituir-se durant 10 anys, el text fa incursions en el passat de la jove, amb el qual es va reconstruint la història del seu segrest. D'aquesta manera, coneixem les humiliacions a què va ser sotmesa  la noia, especialment en els primers anys del seu captiveri, i la progressiva importància que va adquirint dins la xarxa que l'explota, on aconsegueix esdevenir peça clau per a una segona xarxa criminal que la 'compra' amb l'objectiu d'aconseguir informació vital i...altres fites. Per mig, trames de blanqueig de capitals, corrupció política, xarxes de subministrament d'armes a les milícies pro-russes d'Ucraïna i enfrontaments entre bandes; els principals ingredients dels baixos fons de la Marbella bastida per Gil y Gil i del Mèxic contemporani. Milena fuig amb por que la trobin, però armada amb una misteriosa llibreta on oculta unes dades que poden enfonsar tot un imperi mafiós.

Ambientada a Mèxic però amb feed back constants a Marbella, on la jove exerceix de prostituta d'alt standing, Milena és una novel·la d'acció. Tot i això, el lector no ha d'esperar el ritme frenètic que sí tenen obres com El Codi da Vinci o qualsevol de les que configuren la trilogia del suec Stieg Larsson, en qui Zepeda s'ha acabat inspirant (incursió en el món més fosc de la societat actual, presència de la figura del hacker i d'un periodista que investiga, com a protagonistes, i fins i tot la culminació de certes venjances per part de la jove que ha estat vexada contínuament) No; Milena enganxa igualment, malgrat que les principals accions de la novel·la les protagonitzen aquells que intenten amagar i protegir Milena, reunint-se constantment, anant i venint, parlant i decidint sobre la marxa i a remolc dels esdeveniments.

Zepeda Patterson tira del recurs narratiu d'obrir la porta a nous misteris en les darreres frases de cada capítol, on també hi tenen lloc les relacions interpersonals d'aquests protagonistes: amors, il·lusions, recels, fantasies, esperances i desesperances; un còctel que fa del Premi Planeta 2014 una obra entretinguda, correctament redactada, sense floritures gramaticals ni estilístiques, però actual, directa i descarnada sobretot quan es narren les vexacions a què va ser sotmesa la noia. Perquè Zepeda sap de què parla gràcies al seu bagatge com a periodista. I és que Zepeda té una dilatada trajectòria en el món de la informació; va fundar diversos diaris i revistes i dirigeix en l'actualitat la revista digital mexicana Sin Embargo.

Milena o el fémur más bonito del mundo ve a ser la segona part del que ja s'anuncia com a una trilogia. Amelia, Jaime i Tomás, tres dels protagonistes de l'obra, varen néixer a Los corruptores, la primera novel·la de Zepeda, publicada també per Planeta al 2013. Després de guanyar el preuat premi, l'autor va assegurar en una entrevista a l'agència EFE que es veia capacitat per continuar donant vida a Milena, una dona a qui veiem transformar-se pàgina rere pàgina; que es transforma radicalment, des de la inocent joveneta que marxa del seu poble de Croàcia amb la ilusió d'acabar treballant en un restaurant a Berlín fins a la dona que acaba sent capaç d'agafar les regnes del seu propi destí, trobant a la fi l'autoestima que els seus explotadors li havien anul·lat després de 10 anys de captiveri forçat.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada